1100 yıllık siper duvarında bulunan gizemli el izi kime ait?
Bir zamanlar işgalci Haçlı ordularına karşı kazılmış bir hendek, Kudüs’ün Eski Şehri’nin altında keşfedildi ve geç Orta Çağ’ın en kanlı ve en ikonik savaşlarından bazılarına ışık tutuyor. Daha da ilginci, arkeologlar antik savunma sınırını kazarken hendek duvarına oyulmuş bir el izine de rastlamışlar. Ancak bu izi kimin bıraktığını veya ne anlama geldiğini hala bilmiyoruz.
Kenti koruyan hendek, ünlü surları çevreliyordu ve en geç MS 10. yüzyılda kazıldığı sanılıyor. İsrail Eski Eserler Kurumu’nun kazı yöneticisi Zübeyr AdawiHendek en az 10 metre genişliğinde ve 2 ila 7 metre derinliğindeydi.
Adawi, IFLScience’a yaptığı açıklamada, ” Bu hendeğin işlevi, Kudüs’ü kuşatan düşmanın surlara yaklaşmasını ve şehre girmesini engellemekti.dedi ve devam etti: “ Avrupa’daki tahkimatlarda ve kalelerde sık sık sular altında kalan hendekler yaygın olarak bilinir, ancak buradaki siper kuruydu, genişliği ve derinliği saldıran orduyu yavaşlatan bir bariyer oluşturuyordu.“
Arkeologlar, bugün Eski Kent’i çevreleyen ünlü surların ve kapıların 16. yüzyılda Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığını ancak bu noktadan önce Kudüs’ü koruyan eski surların çok daha aşılmaz olduğunu söylüyorlar.
İsrail Eski Eserler Dairesi Kudüs Bölge Müdürü Doktor Amit Re’em“ Şövalyelerin savaşları, kılıçlar, oklar ve saldıran süvariler çağlarında, Kudüs’ün surları, şehre saldıran büyük orduları durdurmak için güçlü ve karmaşık bir duvar ve unsurlar sistemiydi.” diyor.
Hendek’in yaşı göz önüne alındığında, 11. ve 13. yüzyılın ortalarında Avrupa ordularının Kudüs’ü yeniden ele geçirmeye çalışması nedeniyle Haçlı Seferleri sırasında birçok ciddi mücadeleye sahne olduğu tahmin edilebilir. yeniden, Birinci Haçlı Seferi’ne eşlik eden tarihçiler, Haçlıların Haziran 1099’da Kudüs surlarına gelişini anlatırlar.der ve devam eder: “ Yolculuktan bitkin düştüler, büyük hendekte durdular ve yalnızca beş hafta sonra, Müslüman ve Yahudi savunucuların yoğun ateşi altında, uygulanan taktiklerle ve birçok zayiat pahasına hendeği geçebildiler.”
Haçlılar şehre girmek için hendeği ve şehri çevreleyen iki kalın duvarı geçmek zorunda kalırken, “şehrin duvarlardaki savunucuları üzerlerine ateş ve kükürt yağdırdı.” Bir dizi bilinmeyen tünel, Kudüs’tekilerin şehrin güvenliğine çekilmeden önce hendeğe girip düşmana sürpriz bir şekilde saldırmasına da izin verdi.
Gizemli el izi kimin hakkında?
Ekip tarafından keşfedilen en ilgi çekici öğeler arasında hendek duvarındaki bir el izi bulunuyor.İşareti bırakan elin bir şehir savunucusu mu, işgalci bir şövalye mi yoksa başka biri için mi olduğu bilinmiyor.